Flygindustrin lyfter trots motvind i den globala ekonomin
Trots en svagare global tillväxtprognos och ökande geopolitisk oro är flygindustrin en ljuspunkt på världsekonomins karta. Enligt IATA väntas branschens lönsamhet förbättras under 2025 med ökade intäkter, högre beläggning och lägre bränslekostnader som centrala drivkrafter.
För 2025 väntas flygbolagens sammanlagda intäkter nå rekordhöga 979 miljarder dollar. Nettovinsten beräknas landa på 36 miljarder, vilket motsvarar cirka 7,20 dollar per passagerare, en låg marginal i absoluta tal, men ändå en förbättring jämfört med tidigare år. Branschens vinstmarginal ligger därmed på 3,7%, upp från 3,4% året innan.
Tillväxten drivs framför allt av ett rekordhögt antal flygresenärer, över 5 miljarder förväntas resa med flyg under året,samt en historiskt hög beläggning på 84%. Samtidigt väntas jetbränslepriset sjunka från 99 till 86 dollar per fat, vilket ger stora kostnadsbesparingar för flygbolagen. Även efterfrågan i Asien är stark, mycket tack vare lättnader i visumkrav i länder som Kina, Thailand, Vietnam och Malaysia.
Men utmaningarna är också påtagliga. Leveransproblemen inom flygplansindustrin är stora då tillverkarnas orderstock innebär att ett nybeställt plan kan ha upp till 14 års väntetid. Samtidigt är över 1 100 relativt nya flygplan placerade i lager, och flygplansflottans genomsnittliga ålder ökar, vilket driver upp underhålls- och leasingkostnader. Infrastrukturutbyggnaden släpar efter i flera delar av världen, särskilt i Europa där projekt som det gemensamma europeiska luftrummet fortfarande fastnat i politiskt motstånd.
Även hållbarhetsarbetet går långsammare än planerat. Hållbart flygbränsle (SAF) är en nyckel till att nå netto nollutsläpp till 2050, men trots stora ambitioner står SAF i dagsläget bara för 0,7% av flygets totala bränslebehov. Produktionen ökar långsamt och stöds i begränsad utsträckning av tydliga politiska incitament. Samtidigt kritiseras EU:s krav på inblandning av SAF för att ha drivit upp priserna snarare än att öka tillgången.
Det finns dock bolag och regioner som sticker ut. Air India ser en kraftig uppgång i efterfrågan och räknar med att Indien, världens tredje största flygmarknad, växer med 8% till 10% årligen. I Nordamerika väntas de största vinsterna genereras, medan Asien-Stillahavsregionen står för den snabbaste tillväxten i passagerarkilometer.
Bland börsnoterade flygbolag är Delta, United och American Airlines fortsatt viktiga aktörer. På tillverkningssidan är både Boeing och Airbus centrala, inte minst i ljuset av deras leveransproblem och framtida innovation. Inom hållbart flygbränsle finns bolag som Neste och LanzaJet, som spelar en nyckelroll i den gröna omställningen.
Popular Articles




