USA dubblar ståltullar - Europa faller och Storbritannien andas ut
USA:s nya ståltullar väcker oro hos industrin
USA:s president Donald Trump har infört en kraftig höjning av tullarna på importerat stål och aluminium. Från och med onsdagen fördubblas tullsatsen från 25% till 50% - ett beslut som slår hårt mot flera av USA:s största handelspartners, inte minst i Europa.
Trump meddelade beslutet förra veckan och undertecknade det formellt på tisdagen. Han menar att höjningen är nödvändig för att skydda den inhemska stålindustrin, som enligt honom hotas av ett överskott av billig utländsk stål och svag global efterfrågan.
De största stål-exportörerna till USA är Kanada och Mexiko, tätt följda av Brasilien, Sydkorea - och flera europeiska länder som Tyskland, Italien, Sverige och Nederländerna. Dessa europeiska länder påverkas därmed direkt av den nya 50%-tullen.
Storbritannien kommer undan
Storbritannien har däremot fått ett tillfälligt undantag. Landets stål omfattas fortsatt av den tidigare tullsatsen om 25%, åtminstone tills detaljerna i det nya handelsavtalet med USA - kallat "Economic Prosperity Deal" - är klara. Trump har dock varnat för att även Storbritannien kan drabbas av 50%-tull från och med 9 juli, om landet inte uppfyller avtalets villkor.
Storbritannien exporterar stål till ett värde av cirka 370 miljoner pund (500 miljoner dollar) till USA, vilket motsvarar 7% av den brittiska stålexporten.
Gareth Stace, generaldirektör för branschorganisationen UK Steel, välkomnade lättnaden men betonade att osäkerheten kvarstår: "Det är en välkommen paus, men nu måste avtalet förverkligas för att få bort tullarna helt."
EU:s svar: "Vi är redo för motåtgärder"
Samtidigt väcker USA:s beslut ilska i EU. Unionen menar att de nya tullarna underminerar pågående handelsförhandlingar med Washington. En talesperson för EU-kommissionen säger att man förbereder motåtgärder om ingen lösning nås innan den 14 juli.
"Om ingen ömsesidigt acceptabel lösning nås kommer befintliga och nya EU-åtgärder att träda i kraft automatiskt den 14 juli - eller tidigare, om läget kräver det", sade talespersonen.
Vad händer nu?
Analytiker varnar för att de höjda tullarna kan leda till högre stålpriser i USA - något som skulle slå mot både tillverkningsindustrin och konsumenter. Priset på allt från bilar till konserverad mat kan påverkas. I Europa är effekten mer splittrad. Vissa industrier kan till och med gynnas när mer stål omdirigeras från USA till europeiska marknader.
Men för ståltillverkarna på båda sidor Atlanten råder osäkerhet. Med hot om ytterligare höjningar, osäkra handelsavtal och fortsatt svag efterfrågan globalt, står branschen inför en turbulent tid.
Källa: CNBC