Börsåret avslutas i julfärgens tecken – hur blicka framåt som privatinvesterare?

Börsåret sjunger på sista versen och världens centralbanker nynnar på ordet ”räntehöjning” i en aldrig tystnande kanon. Tongångarna är inte överraskande. Inflationen – och kampen mot den, är det övergripande ekonomiska temat när vi avrundar ett minst sagt utmanande 2022.
En fortsatt pågående pandemikamp- och baksmälla, komponentsbrist, flaskhalsar och energikris, späder på utmaningarna och påverkar det ekonomiska landskapet i alla ekonomiska led. Läs en superb sammanfattning över det rådande marknadsläget av Verneri Pulkkinen här.
Allt detta är ändå bagateller i jämförelse med det pågående Ukrainakriget. Ekonomiska svårigheter kan aldrig, det tål att upprepas – aldrig jämställas med det mänskliga lidande och all förödelse som kriget orsakar.
Om din egen portfölj lyser i kapp med Rudolf – ge inte upp!
Att fortsätta en börsinriktad diskussion i samma andetag man avslutar en mening om kriget känns banalt, men världen är en helhet. Orsakerna till att inflationen galopperar och räntehöjningarna i takt med den, är mångfacetterade och kräver sin egen diskussion. Mer om temat i artikeln The Fed has already pivoted och kortvideon Taming the Inflation Dragon.
För den enskilda individen är följderna av det geo- och världspolitiska läget, centralbankernas och beslutsfattarnas agerande mycket konkreta: en minskad disponibel inkomst. Som småsparare är det svårt att finna inspiration, för att inte tala om pengar över, till att investera då elräkningar och amorteringar pockar på uppmärksamhet. Mer i anslutning till ämnet av makroekonom Marianne Palmu här.
Om ljudeffekter vore möjliga i skrift skulle jag tuta högt i samband med följande mening: det är NU, om någonsin, du bör hålla dig kvar på marknaden. Om din egen portfölj lyser i kapp med Rudolf – ge inte upp! Att investera ”då blodet flyter på gatorna” må kännas lika fel som det låter, men är precis det råd som nu borde tillämpas. Även om den annalkande lågkonjunkturen verkar vara ett oundvikligt faktum, kommer den inte att vara för evigt. Tålamod och tid är av största vikt för varje investerare, som Charlie Munger brukar påpeka.
Att beakta inför det nya börsåret – Osäkerhet, inflation, stigande räntor, Kina...
Klimatet på börsen påverkas i tider av osäkerhet, inflation och stigande räntor. Den långsiktiga spelplanen är dock den samma.
Osäkerhet ökar volatiliteten, vars återkomst under det gångna året mottagits med glädje av de som ägnar sig åt korttidshandel, men skapat magont för mindre risktåliga. Svängningar och kursrörelser hör till på börsen. Tider av lång, stadig uppgång, som bevittnats efter finanskrisen och under nollränteläge hör snarare till ovanligheterna. Ingen besitter förmågan att se in i framtiden, att förutse toppar och bottnar är således omöjligt. Att kontinuerligt hålla sig ”i marknaden” är det bästa sättet att skydda sig från de största minorna. Håll även i minnet att börsen alltid är framåtblickande, dvs den prisar in händelser i aktiekurserna på förhand. Detta gör att marknaden och realekonomin inte nödvändigtvis ger samma signaler. Marknaden bottnar oftast innan den reella ekonomin gör det, och tvärtom.
Då ”pengar inte längre är gratis” påverkas vissa sektorer mer än andra. Den bevittnade rotationen från tillväxt till värde är ett generellt bevis på detta. Kapitalintensiva branscher med behov av refinansiering påverkas generellt mer negativt av ett stigande ränteläge, än de som kräver mindre kapital för att gå runt. Det rådande läget på den svenska fastighetssektorn är ett konkret exempel, som vi skrivit om tidigare. Läs mer här.
På andra sidan räntestaketet står banksektorn, som i sin tur torde gynnas av uppåtgående räntor, men detta är inte alltid entydigt, i och med att en svagare konjunktur även medför högre risk för kreditförluster.
Att Kina är och har varit ett återkommande tema under året, har knappast undgått någon. Den kinesiska marknaden står för en stor del av världens efterfrågan, men även produktion, vilket gör att landets strikta covidpolicy har påverkat världsekonomin långt utöver de egna gränserna. Den kinesiska fastighetssektorn är även ett kapitel för sig. Vad en kommande åter-uppöppning medför återstår att se. Som privatinvesterare gäller det att vara uppmärksam på all Kinaexponering i portföljen. För mer information om den kinesiska ekonomin, se denna kortvideo.
En annan följd av ekonomiskt mer pressade tider och osäkerhet är att fjolårets hetaste potatis och det fortsättningsvis viktiga ESG-temat har fått allt mindre uppmärksamhet. Temat är fortfarande högaktuellt och problemen består. ESG kommer att göra comeback som snackis – när, är närmast en tidsfråga. Förhoppningsvis förr än senare, gärna redan 2023. Läs mer på temat i artikeln av Karoliina Loikkanen, Inderes Head of ESG solutions här.
I tider av inflation och minskande disponibel inkomst för hushållen är konsumentvaror ett annan sektor att vara extra försiktig med. Pressade konsumenter ser över sin ekonomi- och drar åt svångremmen. De bolag som höjer priserna för högt gentemot slutkund riskerar att förlora sina kunder helt.
Å andra sidan, kan man även ta rygg på evighetskällan till bevingade ord och investeringsråd: Warren Buffet, som har uttalat följande ord angående inflation:
”The best hedge against inflation is investing in yourself: in other words, being great at what you do will ensure that you receive your fair share, no matter what is happening with the value of the dollar.” The next-best course of action to protect against inflation, is to own a part of “a wonderful business.”
Med andra ord: förkovra dig själv- och välj dina bolag med omsorg. Ett utmärkt steg att börja: läs våra analyser och fatta beslut på basen av information. Tveka inte att kontakta oss om du undrar över något! Du når våra analytiker direkt via vårt forum.
Avslutningsvis: från oss alla, till er alla: En riktigt GOD JUL!
Popular Articles




